Patologii

Tumorile renale parenchimatoase

Cancerul de celule renale este o boala în care se formeaza celule maligne (canceroase) în tubulii rinichiului. Fumatul si folosirea necorespunzatoare a anumitor medicamente pentru durere pot afecta riscul de cancer renal. Triada clasica de urinari cu sange, dureri lombare si masa palpabila in lomba nu este adesea vazuta acum. Ca si simptome putem include oboseala, scaderea în greutate, hematuria macroscopica, masa palpabila, varicocelul, edemul gleznelor si hipertensiunea.

Tumorile cailor urinare superioare

Tumorile uroteliale includ carcinoame ale vezicii urinare, ureterelor si pelvisului renal. Pacientii cu cancer al tractului urinar superior (uretere, pelvis renal, calice) au 30-50% sanse de a dezvolta cancer de vezica urinara la un moment dat în viata lor. Pe de alta parte, pacientii cu cancer de vezica au o sansa de 2% pâna la 3% de a dezvolta cancer al tractului urinar superior. 
Simptome: urinari cu sange, urinari frecvente, dureroase, blocaje urinare din cauza eliminarii unui cheag de sange, scadere in greutate, lipsa de pofta de mancare.

Cancerul de prostata (neoplasmul de prostata)

Cancerul de prostata este o boala în care se formeaza celule maligne (canceroase) în tesuturile prostatei. Semnele de cancer de prostata includ un flux slab de urina sau urinare frecventa. Testele care examineaza prostata si sângele sunt folosite pentru a descoperi si pentru a diagnostica cancerul de prostata. Unul din testele importante pentru aceasta este PSA. Pentru a diagnostica cancerul de prostata si pentru a afla gradul de agesivitate al cancerului (scorul Gleason) se efectueaza biopsia prostatica. Numerosi factori afecteaza prognosticul (sansa de recuperare) si optiunile de tratament.

Tumorile vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare este o boala în care se formeaza celule maligne (canceroase) în tesuturile vezicii urinare. Fumatul este un factor major de risc pentru cancerul vezicii urinare. Semnele si simptomele cancerului vezicii urinare includ sânge în urina si durere în timpul urinarii. 
Testele care examineaza urina si vezica urinara sunt folosite pentru a ajuta la detectarea si diagnosticarea cancerului de vezica urinara. Cistoscopia este una din modalitatile importante de diagnostic. Anumiti factori afecteaza prognosticul (sansa de recuperare) si optiunile de tratament.

Tumorile penisului

Cancerul de penis este o boala în care se formeaza celule maligne (canceroase) în tesuturile penisului. Infectia cu papilomavirus uman (HPV) poate creste riscul de a dezvolta cancer la penis. De asemenea fimoza faciliteaza aparitia cancerului penian. Semnele de cancer al penisului includ înrosire, inflamare, leziuni, secretii si sângerari la nivel penian. Testele care examineaza penisul (examen fizic) sunt folosite pentru a detecta si pentru a diagnostica cancerul penisului (prelevarea de biopsii).

Hipertrofia benigna de prostata - adenomul de prostata

Marirea tesutului prostatic odata cu varsta care poate determina simptome urinare incomode, cum ar fi blocarea fluxului de urina din vezica. Poate 
provoca, de asemenea, probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor. Simptome frecvente: urgenta de a urina; frecventa crescuta de urinare nocturna; dificultate în începerea urinarii; un flux urinar slab sau un flux care se opreste si reîncepe; incapacitatea de a goli complet vezica urinara.

Litiaza urinara (renala, ureterala, vezicala) - pietrele

Pietrele la rinichi sunt pietre dure care pot provoca dureri severe în regiunea lombara împreuna cu sânge în urina si greata sau varsaturi. 
Exista mai multe posibilitati de a dezvolta pietre la rinichi daca mâncati o dieta bogata in proteine de origine animala, nu beti suficient lichide sau sunteti supraponderal. Odata ce ati avut un episod, este posibil ca acestea sa reapara, dar exista mai multe optiuni de tratament disponibile. Pietrele la rinichi se pot forma în rinichi si pot migra in ureter (tub care transporta urina de la rinichi la vezica), sau direct in vezica urinara. Simptome posibile: durere in regiunea lombara cu iradiere in abdomenul inferior sau inspre organele genitale, febra, frison, urinari cu sange sau frecvente, insotite sau nu de usturimi sau durere mictionala.

Orhiepididimita acuta - infectia testiculara

Epididimita este o inflamatie a epididimului (formatiune din spatele testiculului care stocheaza si transporta sperma). Barbatii de orice vârsta pot face epididimita. Epididimita este cel mai adesea cauzata de o infectie bacteriana, inclusiv infectiile cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Uneori, testiculul devine, de asemenea, inflamat - afectiune numita orhiepididimita. Simptome posibile: scrot umflat, rosu sau cald, durere si sensibilitate la nivelul testiculelor, de obicei pe o parte, care, de regula, apare treptat; urinare dureroasa sau necesitatea urgenta sau frecventa de a urina; sânge în sperma; febra.

Infectia urinara joasa - cistita acuta

Este o inflamatie a vezicii urinare, de cele mai multe ori, cauzata de o infectie bacteriana si mai este numita si infectie a tractului urinar (ITU). Poate fi dureroasa si deranjanta si poate deveni o problema serioasa de sanatate în cazul în care infectia se raspândeste la rinichi. 
Simptome posibile: urgenta puternica si persistenta de a urina, senzatia de arsura la urinare, cantitati mici de urina, sânge în urina (hematurie), urina puternic mirositoare, disconfort pelvin, un sentiment de presiune în abdomenul inferior.

Pielonefrita acuta

Pielonefrita acuta este o infectie a rinichiului care poate pune viata în pericol si care duce adesea la aparitia de cicatrici renale. Pielonefrita acuta rezulta din invazia bacteriana a parenchimului renal. Bacteriile ajung, de obicei, la rinichi, urcând din tractul urinar inferior. Bacteriile pot ajunge, de asemenea, la rinichi prin intermediul fluxului sanguin. Diagnosticarea si gestionarea în timp util a pielonefritei acute are un impact semnificativ asupra rezultatelor si urmarilor infectiei. Simptome posibile: febra, durere in regiunea lombara sau in unghiului costovertebral, greata si varsaturi, urina tulbure.