Usturime la urinare

Usturime la urinare

Doctor Novac Bogdan

Ce reprezinta usturimea la urinare? 
Daca simtiti ca aveti senzatia de usturime la urinare, trebuie sa aveti in vedere faptul ca un singur episod de usturime nu este un motiv de ingrijorare. Daca usturimea persista, abia atunci puteti sa va puneti intrebarea daca este cumva vorba de o afectiune mai grava. 
Doar barbatii sufera de usturime la urinare sau infectii urinare? 
Nu, nu doar barbatii sufera de usturime la urinare sau infectii urinare. In cazul sexului feminin, putem observa mai des infectii urinare decat in cazul barbatilor. Sansele de cistite si pielonefrite sunt crescute cu pana la 60% in cazul femeilor, pe cand barbatii au un risc de 20% de a dezvolta astfel de boli. 


Ce afectiuni puteti avea daca simtiti ca va ustura la urinare? 
        Afectiunile pe care puteti sa le aveti in vedere atunci cand simtiti o  sezantie de usturime la urinare, sunt cistitele si pielonefritele, care afecteza uretra, vezica urinara, prostata sau  chiar rinichii. Cistitele afecteaza uretra, vezica urinara sau prostata, in timp ce pielonefrita afecteaza doar rinichii. 
Ce puteti simti daca va ustura la urinare? 
- O arsura puternica; 
- Nevoia de a urina mai des decat trebuie, fara a consuma lichide; 
- Urina rosie, sange in urina, intalnita des la cei cu infectii urinare. 
        Daca aceste simptome se resimt atat la persoanele de sex masculin, cat si la cele de sex feminin, poate fi vorba de o infectie la nivel de tract urinar, chiar si la nivel de uretra, care trebuie sa fie diagnosticata cat mai repede. 
        Infectiile urinare pot fi vindecate rapid doar dupa un consult de specialitate si in urma tratamentului corespunzator. 


Ce puteti face pentru a scapa de usturimea la urinare? 
        Trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceste microorganisme care va ataca un anumit organ intern, cauzeaza o disfunctie sau o anumita boala, doar daca sunt lasate mult timp sa actioneze. Datorita prescriptiilor medicale eficiente, care distrug intr-un mod agresiv aceste microorganisme, problemele pot disparea chiar dupa 2 zile de la inceperea tratamentului. 
        Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca observati o durere la nivelul zonei intime/vaginale, trebuie sa faceti analize de urina numite sumar de urina si urocultura si sa mergeti de urgenta la un medic specialist pentru consult, unde problema va fi diagnosticata. Numai in acest fel poate fi tratata intr-un mod eficient infectia, inca din faza incipienta. 


Cum pot preveni aceste usturimi la urinare? 
 Usturimile urinare pot fi prevenite prin: 
- Consumul de lichide - minim 2l pe zi; 
- Igiena intima corespunzatoare; 
- In cazul persoanelor active din punct de vedere sexual, urinarea imediat dupa actul sexual poate preveni unele infectii. 


Medicamentele pot opri usturimea la urinare? 
        Tratamentul pentru infectia urinara consta in administrarea de antibiotice si medicamente anti-inflamatoare, pentru ca celulele si tesuturile din zona acestui organ sunt foarte sensibile si, sub influenta a o multime de factori, se inflameaza si cauzeaza dureri si disconfort. 
Dupa finalizarea tratamentului prescris de catre medicul specialist, se recomanda repetarea unei uroculturi si o alta vizita la medic, pentru a verifica daca tratamentul administrat a fost un succes si daca nu exista riscul ca afectiunea sa recidiveze. 

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2022-09-29