Tumorile vezicale - simptomatologie si evolutie

Tumorile vezicale - simptomatologie si evolutie

Doctor Novac Bogdan

Cancerul vezicii urinare apare atunci cand celulele din vezica urinara incep sa creasca necontrolat. Pe masura ce se dezvolta mai multe celule canceroase, ele pot forma o tumora si se pot raspandi in alte zone ale corpului. Potrivit statisticilor, cancerul de vezica urinara  afecteaza mai mult barbatii decat femeile, cu o frecventa crescuta  la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani.

Riscul de a dezvolta o tumora de acest tip creste la  persoanele din urmatoarele  grupuri de risc : 

- Persoane fumatoare  (reprezentand aproximativ 50% din cazuri);

- Expunerea ocupationala la amine aromatice, hidrocarburi aromatice policiclice si hidrocarburi clorurate;

- Consumul de apa clorurata;

- Expunerea la radiatii ionizante ;

- Schistosomiaza

Chiar daca cancerul vezicii urinare este o boala care apare fara manifestari vizibile, si simptomatologia poate fi nespecifica, cele mai frecvente simptome ale cancerului vezicii urinare includ urmatoarele:

- Sange in urina (hematurie);

- Durerea sau arsura in timpul urinarii, fara a se evidentia infectii ale tractului urinar;

- Modificarea caracterului mictiunilor obisnuite, cum ar fi necesitatea de a urina mai frecvent sau senzatia de nevoie puternica de a urina fara a produce multa urina.

Aceste simptome sunt nespecifice, ele fiind de asemenea, legate de multe alte conditii care nu au nimic de-a face cu cancerul, astfel, avand aceste simptome nu inseamna neaparat ca aveti cancer de vezica urinara.  

Sangele din urina este de obicei primul semn de avertizare al cancerului de vezica urinara; totusi, prezenta de sange in urina este asociata si cu o serie de patologii medicale benigne, cum ar fi infectii ale tractului urinar, pietre la rinichi / vezica si tumori benigne si nu inseamna ca o persoana care elimina sange in urina are neaparat cancer de vezica urinara. Din pacate, sangele este adesea invizibil pentru ochi. Aceasta se numeste hematurie microscopica si este detectabila printr-un test simplu de urina. In alte cazuri, cand este prezenta o cantitate mai mare de sange in vezica urinara, acesta modifica semnificativ culoarea urinei- hematuria macroscopica. Urina poate avea o culoare usor roz sau portocalie sau poate fi rosie, cu sau fara cheaguri. Daca urina isi modifica culoarea, in special daca vedeti sange in urina, ar fi bine sa consultati medicul urolog. Cancerul vezicii urinare nu produce adesea simptome pana cand nu atinge un stadiu avansat care este dificil de tratat. Neglijarea unei tumori vezicale, si progresia acesteia in timp ar putea evolua pana la etapa in care exista resurse limitate pentru vindecare.

Prin urmare, daca aveti factori de risc pentru cancerul vezicii urinare, ar fi bine sa discutati cu medicul urolog despre testele necesare de a fi efectuate pentru a diagnostica acest tip de cancer in formele incipiente, pentru care exista tratament complet. 

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2020-01-31