Tumorile vezicale - optiuni de tratament

Tumorile vezicale - optiuni de tratament

Doctor Novac Bogdan

Cancerul vezicii urinare este cel mai probabil sa fie vindecat daca este diagnosticat precoce si tratat cu promptitudine. Ca si in majoritatea cazurilor de cancer, sansele de vindecare sunt determinate de stadiul bolii. Stadiul se refera la dimensiunea cancerului si la masura in care acesta a invadat peretele vezicii urinare si s-a raspandit in alte parti ale corpului. Fiecare etapa are propriile optiuni de tratament si sansa de vindecare. Pentru diferite stadii  de cancer a vezicii urinare, terapiile chirurgicale, radioterapia  si chimioterapia sunt optiuni, in functie de amploarea cancerului si de starea generala de sanatate. 


    I. Chirurgia   
Chirurgia  este cel mai raspandit tratament pentru cancerul de vezica urinara. Este utilizat pentru toate tipurile si stadiile de cancer al vezicii urinare. Se folosesc mai multe tipuri de interventii chirurgicale.                               
 

Rezectia transuretrala cu fulguratie: in aceasta operatie, un instrument (resectoscop) este introdus prin uretra  in vezica si cu acest instrument se indeparteaza apoi tumora, taind-o sau arzand-o cu curent electric (fulguratie). Aceasta se efectueaza de obicei pentru diagnosticul initial al cancerului vezicii urinare si pentru tratamentul cancerelor in stadiile Ta si T1.                               

Cistectomia radicala: In aceasta operatie, intreaga vezica este indepartata, precum si ganglionii limfatici inconjuratori si alte structuri adiacente vezicii urinare care pot contine cancer. Acest lucru este efectuat de obicei pentru cancerele care au  invadat in stratul muscular al peretelui vezicii urinare sau pentru mai multe tipuri de cancer superficial care se extind pe o mare parte a vezicii urinare sau care nu au raspuns la tratamente mai conservatoare. (stadiile T2; T3; T4).  


   II.  Radioterapia  
Radioterapia reprezinta o raza cu energie, nedureroasa, invizibila, care poate ucide celulele canceroase si celulele normale in calea sa. Radiatia poate fi administrata pentru tumorile vezicale mici, invazive in peretele  muscular. Este frecvent utilizata ca o abordare alternativa sau in plus fata de chirurgie, de multe ori la pacientii care pot fi prea bolnavi pentru a suferi o interventie chirurgicala. 


   III.  Chimioterapia 
Chimioterapia este o terapie sistemica. Aceasta inseamna ca poate distruge celulele canceroase aproape oriunde in organism. Chimioterapia reprezinta folosirea unor medicamente puternice pentru a distruge cancerul. In cazul cancerului de vezica urinara, chimioterapia poate fi administrata singura sau poate fi combinata cu chirurgie sau radioterapie sau ambele. Poate fi administrat inainte sau dupa celelalte terapii.  


   IV.   Imunoterapia sau terapia biologica 
Imunoterapia este, de asemenea, terapie locala si implica un medicament  introdus  in vezica urinara (instilatii vezicale) . Terapia biologica profita de abilitatea naturala a organismului de a lupta impotriva cancerului.  Sistemul dvs. imunitar formeaza substante numite anticorpi si celule specifice numite tipuri de limfocite care se gasesc atat in sange, cat si in tesuturi pentru a lucra impotriva "invadatorilor", cum ar fi celulele anormale (celulele canceroase). 


 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2020-02-06