Tumori renale - optiuni terapeutice

Tumori renale - optiuni terapeutice

Doctor Constandache Catalin

Tratamentul tumorilor renale se face in functie de stadiul tumoral, evaluat prin metode imagistice.

In cazul tumorilor localizate, stadiile T1T2 N0M0, se recomanda abordul leziunii primare, riscul de leziuni metastatice fiind minim. Se poate exciza doar leziunea tumorala, atunci cand prezinta localizare excentrica si dimenisiuni sub 7cm, cu beneficiul prezervarii unei parti a unitatii renale (de ex. indicat la cei cu tumori in cadrul sindroamelor genetice de tipul von Hippel Lindau, Birt-Hogg-Dube, scleroza tuberoasa, sindrom Cowden), dar si cu riscul unor margini pozitive la examenul anatomo-patologic. 

Alternativ se poate efectua nefrectomia radicala cu indepartarea rinichiului in intregime impreuna cu leziunea tumorala, metoda fiind preferata leziunilor peste 7 cm sau a celor mai mici dar cu localizare centrala ce impiedica efectuarea unei nefrectomii partiale.

Fiecare din optiunile de tratament de mai sus pot fi efectuate pe cale deschisa, laparoscopica, sau asistata robotic, in functie de experienta si preferintele chirurgului.

Supravegherea activa se recomanda pacientilor varstnici, cu multiple comorbiditati asociate, ce nu pot fi supusi unei interventii chirurgicale, in cazul leziunilor sub 4cm.

La acesti pacienti, care nu pot suporta o interventie chirurgicala agresiva sau nu doresc acest lucru, dar doresc efectuare unui tratament activ, alternativ chirurgiei, exista la ora actuala mai multe metode de tratament non-chirurgical cum ar fi: crioterapia (percutanata sau laparoscopica), ablatia prin radiofrecventa (percutanata sau laparoscopica), ablatia prin microunde.

In cazul pacientilor cu tumori renale avansate local, stadiile T3T4 N0M0, tratamentul consta in realizarea nefrectomiei radicale, la care se adauga interventii chirurgicale suplimentare in functie de caracteristicile cazului: limfodisectie ganglionara regionala atunci cand ganglionii se presupun a fi pozitivi in urma investigatiilor imagistice sau intraoperator, trombectomie in cazul tumorilor renale cu extensie venoasa in vena cava inferioara, mergand pana la implicarea chirurgilor cardio-vasculari atunci cand trombul s-a dezvoltat pana la nivelul atriului drept.

In cazul tumorilor renale avansate local, nu s-a dovedit vreun beneficiu in ceea ce priveste supravietuirea in urma administrarii terapiei adjuvante.

Tumorile renal metastatice beneficiaza de un tratament mai amplu, multimodal, ce se adreseaza celor doua componente:

  • componenta locala, tumora renala primara, prin realizarea nefrectomiei citoreductive, de scadere a masei tumorale, sau a embolizarii radiologice pentru intreruperea hematuriei sau ameliorarea durerii; rezectia chirurgicala a leziunilor metastatice atunci cand numarul acestora este mic si pot fi abordate chirurgical. Metastazele osoase sau cele cerebrale pot beneficia si de radioterapie pentru controlul simptomatologiei dureroase.
  • Componenta sistemica, ce se adreseaza leziunilor secundare, prin administrarea de medicatie cu rol imunoterapeutic

 

Chimioterapia nu este indicata ca tratament de prima intentie in tumorile renale metastatice.

 

Doctor Constandache Catalin Doctor Constandache Catalin

Data: 2019-08-12