PSA Crescut

PSA Crescut

Doctor Novac Bogdan

Ce este PSA-ul? 
PSA sau Antigenul specific prostatic este o proteina produsa de celulele prostatei, fiind prezenta in cantitati mari in lichidul seminal si in cantitati mici in sange. Are rol in liza coagulului seminal, fiind implicat in fertilitatea masculina, prin efectul de mentinere al fluiditatii spermei. PSA este asociat cu afectiunile prostatei si reprezinta un factor de prognostic pentru cancerul de prostata. 


PSA crescut 
Valori crescute de PSA sunt intalnite atat in cazul unor boli benigne, cat si maligne, precum cancerul de prostata, adenomul de prostata, abcesul prostatic sau prostatita. PSA-ul ridicat mai poate fi si un efect al unei infectii urinare. 
In jur de 75% dintre cazurile de PSA crescut, sunt specifice cancerului de prostata. Acesta reprezinta al doilea cel mai intalnit tip de cancer la barbati, dupa cancerul pulmonar si cel mai frecvent cancer al barbatului varstnic. 
Nivelul normal de PSA este stabilit in functie de varsta si de dimensiunile prostatei. Barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani ar trebui sa aiba un nivel al PSA-ului mai mic de 1.5 ng/ml. 


Cauze 
Cauze ale nivelului crescut de PSA pot fi varsta inaintata, istoricul familiei, modificarea nivelului de hormoni (testosteron, dihidrotestosteron), obezitatea si rasa. 
Cancerele de prostata sunt considerate ereditare daca au aparut la cel putin trei rude de gradul I din familie, in cel putin trei generatii si cu cel putin doua cazuri diagnosticate inainte de varsta de 55 de ani, acestea sunt diagnosticate la o varsta mai mica decat in mod obisnuit si pacientii afectati pot dezvolta mai multe tipuri de cancer. Pentru a descoperi precoce cancerul de prostata cu cauze genetice, se utilizeaza testul PSA ca test de screening. Insa, dupa efectuarea testului, este indicat sa aveti si o consultatie medicala amanuntita cu un medic specialist.  


Simptome 
Simptomele asociate PSA-ului crescut nu sunt specifice, insa printre cele mai des intalnite sunt: 
- Fluxul slab sau intrerupt de urina; 
- Nevoia presanta de a urina; 
- Urinare frecventa, mai ales pe timp de noapte; 
- Dificultati in pornirea fluxului de urina; 
- Dificultati in golirea completa a vezicii urinare; 
- Durere sau usturime in timpul urinatului; 
- Prezenta sangelui in urina sau sperma; 
- Scadere in greutate; 
- Disfunctie erectila; 
- Durere de spate, solduri sau pelvis care nu dispare; 
- Senzatie de oboseala, ameteli.  


Tratamente 
Medicii specialisti urologi de la clinica Novamedica, sfatuiesc pacientii care prezinta simptome ale acestei afectiuni, sa fie deschisi si sa nu le fie rusine sa consulte un medic specialist pentru a monitoriza si detalia atent situatia lor medicala, astfel diagnosticand precoce si prevenind un stadiu mai avansat al bolii. Tot medicii specialisti vor prescrie un tratament particularizat nevoilor pacientului. 
 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2022-09-29