Punctia-biopsie prostatica reprezinta o procedura chirurgicala de amploare mica/medie, folosita in momentul in care sunt descoperite modificari la nivelul prostatei (prin examinarea efectuata de catre medic, prin analize de laborator sau prin echografie), pentru a diferentia grupul mare de boli ale prostatei de boala canceroasa a acestui organ. Prin aceasta procedura se obtin probe de tesut din prostata, ce sunt analizate cu ajutorul microscopului in serviciul de anatomie patologica, pentru a ajunge la un diagnostic cat mai exact si pentru a incepe un tratament. In cazul descoperirii bolii canceroase a prostatei, metodele de tratament existente in prezent pot incetini evolutia bolii sau chiar pot vindeca boala daca diagnosticul este precoce.
Ca in cazul oricarei proceduri chirurgicale, si inainte de a va prezenta pentru o punctie-biopsie prostatica, este necesara o pregatire care trebuie inceputa cu cateva zile inainte de programarea facuta.
In cazul in care urmati un tratament cronic cu medicamente ce au efect anticoagulant (de exemplu: Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Eliquis, Plavix, Trombex, Aspirina, Aspenter, Aspirin Cardio sau orice alta forma de medicament ce ar putea avea acest efect), medicul urolog trebuie informat in legatura cu acest tratament. In general, medicatia mentionata trebuie intrerupta cu 7 zile inainte de procedura sau uneori, trebuie inlocuita cu alte forme de medicamente cu acelasi efect, ce pot fi administrate, sub supraveghere medicala, inaintea punctiei-biopsie prostatice. Uneori, in cadrul pregatirii, trebuie efectuate analize de laborator referitoare la coagularea sangelui. Modul de administrare a medicatiei sau decizia ca aceasta sa fie intrerupta sau inlocuita, impreuna cu posibilele analize necesare, va vor fi comunicate de catre medicul dumneavoastra.
De asemenea, trebuie sa informati medicul in legatura cu alte boli de care suferiti si despre tratamentul pe care il urmati pentru aceste boli. In general, celelalte medicamente prescrise nu trebuie intrerupte inaintea procedurii, decat daca ati primit indicatie de la medicul dumneavoastra.
Inainte de a face programarea pentru o punctie-biopsie prostatica, medicul urolog trebuie sa obtina informatii in legatura cu o posibila infectie urinara, ce trebuie obligatoriu tratata inainte de procedura. In acest sens, trebuie sa efectuati o urocultura cu minim 3 saptamani inainte de programarea pentru punctia-biopsie prostatica, pentru a acorda suficient timp unui posibil tratament corect al unei infectii urinare prezente, conform analizei de laborator.
De asemenea, este necesara prevenirea unei infectii urinare care ar putea sa apara in urma procedurii. In acest scop, medicul urolog va recomanda un tratament antibiotic înainte de punctia-biopsie prostatica. In general, acest tratament este oral si va fi inceput cu una pana la trei zile inainte de data programarii si va continua pana la trei - cinci zile dupa procedura. Sunteti rugat sa urmati intocmai recomandarile primite in aceasta privinta.
Este de preferat ca in dimineata zilei in care este programata punctia-biopsie prostatica sa aveti scaun. In acest scop, se poate administra la domiciliu un laxativ usor (de exemplu, 2 comprimate de Dulcolax) in seara dinaintea procedurii, in jurul orelor 17-18, sau se poate efectua o clisma evacuatorie in cazul in care sunteti internat in spital.
Inainte de efectuarea procedurii, este obligatorie semnarea consimtamantului informat, dupa ce medicul urolog va va explica riscurile si beneficiile acesteia.
In momentul efectuarii acestei proceduri, vezica urinara trebuie sa contina o cantitate moderata de urina. Astfel, este recomandat sa urinati cu aproximativ o ora sau o ora jumatate inainte de efectuarea punctiei-biopsie prostatice.
Inainte de efectuarea punctiei-biopsie prostatice, medicul urolog poate lua in considerare efectuarea toaletei locale cu o solutie antiseptic? (de exemplu, Betadine) si necesitatea efectuarii unei anestezii locale sau periprostatice.
Dupa efectuarea punctiei-biopsie prostatice este permisa reluarea imediata a consumului de lichide si a alimentatiei.
In primele 5 zile dupa procedura, este recomandat sa evitati contactul sexual, efortul fizic prelungit si mersul pe bicicleta.
Data: 2019-08-09
Autor: Raluca Rusu
Ce sunt pietrele la rinichi?Pietrele la rinichi, sau litiaza urinara, sunt formatiuni solide care se dezvolta in tractul urinar din cauza cristalizarii anumitor substante chimice prezente in urina. Aceste pietre pot varia ca dimensiune, de la mici cristale la formatiuni mari, si pot provoca dureri i
Autor: Raluca Rusu
Ce este cancerul de prostata?Cancerul de prostata este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la barbati, afectand glanda prostatica situata sub vezica urinara. Aceasta glanda produce lichidul seminal, care hraneste si transporta spermatozoizii. Cancerul de prostata apare atunci cand celulele
Autor: Raluca Rusu
Ce este Punctia biopsie de prostata Fusion IRM?Punctia biopsie de prostata Fusion IRM reprezinta o tehnica avansata si inovatoare de diagnosticare a cancerului de prostata. Aceasta metoda combina imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) cu ecografia transrectala pentru a localiza si preleva mostre