Litiaza urinara (pietrele)

Litiaza urinara (pietrele)

Doctor Novac Bogdan

 

Urolitiaza reprezinta formarea de pietre in sistemul urinar (rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra) ce pot fi formate la orice nivel al tractului urinar .

Calculii urinari pot fi clasificati in functie de diferite aspecte: dimensiuni, localizare, asocierea infectiei, radio-opacitate si compozitia chimica, insa compozitia chimica a calculului este esentiala pentru evaluarea si prevenirea reaparitiei litiazei. Astfel, analiza chimica a calculului eliminat sau extras se recomandata la toti pacientii.

In functie de compozitia chimica, exista mai multe tipuri de calculi renali. Compozitia calculilor renali este de obicei mixta, insa se disting forme de litiaza in care predomina anumite elemente.

Litiaza calcica

Reprezinta ~ 90% din tipurile de litiaza si in acest caz trebuie identificate cauzele prezentei calciului in exces, in sange si urina, originile putand fi osoase, renale sau digestive. Consumul mai mic de alimente bogate in oxalat va poate reduce riscul de a dezvolta acest tip de piatra.

Se recomanda evitarea sau reducerea consumului alimentelor cu mult calciu sau cele alcalinizante - sparanghel, sfecla rosie, morcov, varza, creson, andive, ceapa verde, spanac, fasole, naut, linte smochine, prune, stafide, caise, portocale.

- se vor elimina apa si alimentele bogate in calciu, pastrandu-se totusi ca sursa de calciu (600 - 800mg) un consum moderat de lapte, iaurt si branzeturi, pentru a impiedica o crestere a absorbtiei intestinale a oxalatului.

Litiaza urica

Calculii cu acid uric se formeaza cand urina devine suprasaturata cu acid uric - in guta, litiaza urica idiopatica si deshidratare, pH-ul urinar mediu este de obicei sub 5,4 si frecvent sub 5,0. Concentratiile mai mari a acidului uric in urina reprezinta o suprasaturare care determina producerea de cristale sau calculi. 

In litiaza urica, procesele sunt asemanatoare cu cele pentru pacientii cu guta si hiperuricemie, dieta in acest caz urmarind:

- limitarea consumului de proteine animale, precum si alimentele bogate in purine, inclusiv organele animale (ficatul, de exemplu), hering, macrou si hamsii, pestele, fructele de mare, fasolea, para, bauturile carbogazoase, berea. Pentru ca toate proteinele animale contin purine, portiile zilinice nu trebuie sa depaseasca 130-170 grame.

- reducerea grasimilor

- eliminarea alcoolului

- se vor prefera mesele care contin carbohidrati complecsi, mai multe cereale integrale, fructe si legume si mai putine glucide rafinate (paine alba, prajituri, bomboane).

- a fost observat ca anumite alimente ar reusi sa elimine cantitatea excesiva de acid uric din sange. Unele din ele ar fi: marul, telina, carnea de pasare, morcovul - alimente ce pot fi incluse in dieta pacientului cu litiaza urica.

- se vor consuma lichide, in special apa. Fluidele vor ajuta la eliminarea acidului uric din organism.

- se recomanda alcalinizarea urinei prin dieta sau medicamentos si mentinerea pH-ului urinar la 7-7,5.

Litiaza de struvit

Calculii de struvit sunt rezultatul unor infectii urinare bacteriene, care contibuie la precipitarea calciului in caile urinare rezultatul fiind un calcul de carbonat de calciu amestecat cu struvit. Infectiile urinare recurente cu germeni ca Proteus, Ureaplasma urealyticum, Klebsiella pneumoniae, duc la alcalinizarea urinei. Struvitul nu se formeaza in urina in absenta infectiei

In litiaza de struvit, tratamentul infectiei urinare ramane unul dintre scopurile principale ale tratamentului. Acest deziderat se realizeaza printr-o antibioterapie tintita (si controlata) si acidifierea urinii. Este evident ca eradicarea infectiei urinare nu este posibila decat daca sunt indepartate toate fragmentele de calcul.

Dieta poate sa nu fie eficienta in prevenirea calculilor struvitici, deoarece acestea sunt cauzate de infectii dar anumite fluide pot face ca mediul din tractul urinar sa fie mai putin predispus in formarea pietrelor. Acestea includ: limonada, sucul de portocale, sucul de merisoare. De asemenea, trebuie sa incercati sa beti lichide suplimentare. Cristalele sunt mai putin probabil sa se formeze in urina diluata (apoasa).

In toate tipurile de urolitiaza, este necesara hidratarea cu apa, pentru eliminarea a cel putin 2 litri de urina in 24 de ore, acest lucru insemnand consumul a 2,5 - 3 litri de apa in medie.

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2019-02-15