Grupele de risc pentru cancerul de prostata

Grupele de risc pentru cancerul de prostata

Doctor Novac Bogdan

 

Inainte de a se initia conduita terapeutica pentru cancerul de prostata nou diagnosticat, medicul va evalua cazul in functie de grupele de risc, acestea reprezentand un instrument prin care se imparte pe categorii severitatea bolii la momentul respectiv si care ajuta la alegerea bazata pe dovezi si pe experienta clinica a unei modalitati optime de tratament.

Fiecare grupa de risc evalueaza modificarile de la nivel celular, agresivitatea cancerului si progresia tumorala la nivelul prostatei, in afara acesteia, la nivelul altor organe si in alte regiuni din organism. Optiunile terapeutice devin clare pentru pacient, odata ce grupele de risc pentru cancerul de prostata sunt intelese in urma discutiei cu medicul. Pentru grupele de risc intermediar si inalt, deciziile de tratament devin mai complicate necesitand uneori asocierea mai multor metode terapeutice pentru a imbunatati sansele de vindecare sau de incetinire a progresiei bolii.

Care sunt cele 3 elemente care alcatuiesc grupele de risc?

Valoarea recenta a PSA (antigenul specific prostatic);

Stadiul clinic, care evalueaza progresia bolii la nivelul prostatei si in afara acesteia. Stabilit prin mai multi parametri, cum ar fi: examenul digital rectal, PSA, ecografia     transrectala, punctia-biopsie prostatica, RMN, scintigrafia osoasa, etc.

Scorul Gleason (SG 2-10), stabilit in urma examenului anatomo-patologic (dupa biopsia prostatica), evalueaza gradul de diferentiere a celulei tumorale ce permite estimarea agresivitatii cancerului si a riscului de invazie extraprostatica.

 

RISC SCAZUTRISC INTERMEDIARRISC INALT
PSA<10 ng/mLPSA 10-20 ng/mLPSA>20 ng/mLOricare valoare a PSA
si SG<7 (ISUP 1)sau SG 7 (ISUP 2/3)

sau SG>7

(ISUP 4/5)

Oricare SG (oricare grad ISUP)
si cT1-T2asau cT2bsau cT2ccT3-4 sau cN+
LOCALIZATLOCAL AVANSAT

 

Scorul GleasonGradul ISUP
2-61
7(3+4)2
7(4+3)3
84
9, 105

Alaturi de SG se poate folosi si gradul ISUP(International Society of Urological Pathology 2014), care clasifica diferentierea celulara in 5 grade si permite in plus impartirea grupei intermediare de risc in intermediar-scazut (ISUP 2) si intermediar inalt (ISUP 3), aceste doua subgrupe avand impact prognostic diferit.

Risc scazut: evolutie lenta – tratament curativ (chirurgical, radioterapie)/supraveghere;

Risc intermediar, risc inalt - localizat: nu se recomanda intarzierea tratamentului (chirurgical, radioterapie +-hormonoterapie)

Risc inalt – local avansat: chirurgical (in cazuri inalt selectionate), radioterapie, hormonoterapie

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2019-10-15