ESWL – litotritia extracorporeala prin unde de soc

ESWL – litotritia extracorporeala prin unde de soc

Doctor Novac Bogdan

ESWL - abreviere dupa denumirea in engleza: Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy.

Reprezinta o metoda non-chirurgicala eficienta de fragmentare a calculilor din rinichi si ureter (intre rinichi si vezica), prin unde de soc produse in afara organismului (extracorporeal).

Identificarea calculului se realizeaza radiologic (se observa mare parte din calculi –cei radioopaci) si/sau ecografic (toate tipurile de calcul din rinichi si din partea superioara a ureterului).

Este o procedura ce se realizeaza in cadrul unei internari de zi, si are o durata in medie de 40 minute – o ora.

Nu necesita anestezie generala sau rahianestezie, fiind suficienta administrarea injectabila de medicatie antiinflamatorie si/sau antalgica.

Medicul va va explica in detaliu cum decurge procedura, in ce consta pregatirea dinaintea ESWL si posibilele complicatii. Veti semna un consimtamant, in urma caruia medicul poate sa inceapa tratamentul.

ESWL nu este o metoda care are aceeasi sansa de reusita pentru toate tipurile de calcul.Succesul tratamentului depinde de dimensiunea (mai mici de 2 cm), forma, localizarea, compozitia(duritatea) calculilor si de eficacitatea aparatului utilizat.

ESWL este o procedura care nu este potrivita pentru toate tipurile de pacienti.Deoarece este necesara folosirea razelor X, gravidele nu pot fi tratate prin aceasta metoda. Pacientii cu tulburari de coagulare, infectii, modificari importante ale scheletului, cu obezitate morbida nu sunt candidati buni pentru ESWL.

Calculii ureterali situati aproape de rinichi se pot trata prin ESWL. Calculii ureterali care se afla mai jos(aproape de vezica) se pot trata de asemenea prin ESWL(insa metoda mai eficienta pentru acesti calculi o reprezinta ureteroscopia, mai ales daca calculii sunt mai mari de 1 cm).

Pacientul trebuie sa mentioneze cu exactitate medicatia personala cronica (in special tratamentul pentru afectiuni cardiovasculare - anticoagulante sau antiagregante plachetare, care trebuie oprite sub supravegherea medicului cardiolog), sau daca are implantat un stimulator cardiac (pacemaker).

Precizam o parte din situatiile care se pot intalni dupa ESWL:

           comune: sange in urina (dispare in maxim cateva zile), dureri lombare in urma eliminarii de fragmente litiazice, necesitatea unei noi sedinte sau a unei alte metode de tratament, recidiva litiazei,

           ocazionale: echimoze la nivelul locului de impact, fragmente blocate pe ureter care necesita interventie, 

           rare: infectie severa care necesita internare, leziuni la nivelul rinichiului, etc.

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2019-10-25