Este adenomul de prostata o sperietoare pentru barbatul in varsta?

Este adenomul de prostata o sperietoare pentru barbatul in varsta?

Conferentiar Doctor Novac Costica

    Nu! Daca ai grija de tine! Dar poate sa fie daca te neglijezi. 

Adenomul de prostata este o afectiune care a cunoscut o imbunatatire remarcabila in ultimii 25-30 de ani, atat din punct de vedere diagnostic dar, mai ales, ca modalitate de supraveghere si tratament. Acest fapt este sustinut inclusiv de diversitatea denumirilor pe care adenomul de prostata le-a cunoscut in decursul timpului. 

Denumirea clasica este cea de adenom de prostata, localizarea fiind la glandele periuretrale, intrasfincteriene, supramontanale si prespermatice.

   Se prefera apoi hiperplazia de prostata, dar pentru ca sugera si o sustinere histologica s-a preferat hipertrofia benigna de prostata, denumire care sugereaza doar aspectul clinic coroborat, sau nu, cu o valoare a antigenul specific prostatic. 

Deoarece se pare ca ultima denumire nu era suficient de acoperitoare s-a sugerat acronimul LUTS (lower urinary tract simptoms). Personal, consider ca ultima denumire poate fi un bun diagnostic de trimitere dar, de la medicul specialist urolog, trebuie sa plece cu cauza suferintei clar denumita (Hipertrofie benigna de prostata, Adenocarcinom de prostata, vezica hiperactiva, diabet zaharat sau insipid, boala renala cronica, insuficienta cardiaca etc).

   Intr-adevar, hipertrofia benigna de prostata are o incidenta mare in special la barbatii peste 60 de ani, nefiind insa o exceptie nici la persoane mai tinere. Se spune ca dupa varsta de 60 de ani aproximativ 60% dintre barbati au un adenom de prostata de diverse dimensiuni insa, doar jumatate dintre acestia prezinta manifestari clinice, iar dintre acestia, unii, vor necesita un tratament urologic/chirurgical.

   Un barbat cu varsta peste 60 de ani care se trezeste noaptea de 2-3 ori, declanseaza greu mictiunea, urineaza in 2-3 timpi si/sau are un grad de imperiozitate, trebuie sa faca urgent un PSA si sa consulte un urolog. Mai mult, cei care au in familie ascendenti cu cancer de prostata, indiferent de simptome, trebuie sa efectueaze un PSA si vor fi supravegheati de un medic urolog. Trebuie stiut ca un adenom neglijat, prin golirea incompleta a vezicii sau prin alte complicatii pe care le poate genera, poate conduce la insuficienta renala. 

   Nu trebuie sa ne speriem daca dupa 60 de ani, dupa analiza PSA suntem indrumati sa ne adresam medicului urolog. Astfel putem beneficia de un tratament medical accesibil si reusim in proportie de 60% sa ne punem la adapost de un eventual tratament chirurgical. Mai mult, procedand astfel putem descoperi un cancer de prostata intr-un stadiu precoce, iar prostatectomia radicala sa conduca la o vindecare in 100% din cazuri. De retinut ca doar medicul urologul stabileste valoarea normala, sau nu, a unui PSA si numai acesta conduce tratamentul medical (complex si cu anumite particularitati). 

Nu trebuie sa ne fie frica de un eventual tratament chirurgical. Astazi, intr-o clinica dotata corespunzator, toate cazurile se pot rezolva endoscopic transuretral, iar in cadrul clinicilor care nu pot efectua rezectie in mediu salin, doar 5-10% dintre cazuri sunt tratate chirurgical deschis. Deopotriva, trebuie stiut ca un tratament chirurgical solicitat de catre pacient, fara a exista o indicatie in acest sens, in cel mai bun caz nu va aduce o imbunatatire a starii de sanatate, insa poate avea efecte mai grave decat simptomele pre-operatorii. Fara a detalia tratamentul, deoarece sunt date tehnice, vreau sa fac niste precizari : adenomul nu evolueaza spre cancer, acestea fiind afectiuni separate; medicul urologul stabileste tratamentul adecvat, felul si durata acestuia si, tot el, controleaza evolutia sub trament a pacientului.  Orice barbat care are grija de sanatatea lui, la inceputul  sezonului rece face un PSA si merge la urologul sau .  

Conferentiar Doctor Novac Costica Conferentiar Doctor Novac Costica

Data: 2019-02-15