Durerea de spate

Durerea de spate

Doctor Novac Bogdan

Durerile de spate (durerea lombara) afecteaza persoanele de orice varsta, din diferite motive. Mai mult de 80% din persoane au cel putin o data in cursul vietii o durere lombara. Ea poate varia ca si gravitate de la durere usoara, surda, suparatoare pana la una acuta, ascutita, severa, persistenta. Durerile de spate inferioare pot fi legate de coloana vertebrala lombara, discurile intervertebrale,  maduva spinarii si nervii, muschii spatelui inferior, organele interne abdominale si pelvine si pielea din jurul zonei lombare.

Principalele categorii in care se poate incadra durerea lombara sunt: 

        durerea lombara de tip mecanic, cu iradiere la nivelul unui traiect nervos (hernia de disc intervertebral, stenoza canalului medular de diferite cauze); 

        de tip inflamator (spondilita anchilozanta); 

        durerile referite, iradiate din alte teritorii (datorate unei afectari a organelor intraabdominale).

Durerea lombara de cauza mecanica (lombosciatica), apar in urma suprasolicitarii spatelui prin ridicarea de greutati prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicarii sportului si are urmatoarele caracteristici:

o durere ascutita ce trece prin fesa si pe partea din spate a piciorului si se accentueaza la miscare sau la eforturile de tuse insa se amelioreaza in pozitia culcat. De obicei este cauzata de un disc bombat sau herniat care apasa pe un nerv.

Caracteristicile durerilor de spate mecanice sunt :

       Pot aparea la orice varsta;

       Durerea nu este asociata cu rigiditatea din timpul diminetii;

       Simptomele se imbunatatesc la repaus;

       Inceputul bolii este variabil si durerea se poate dezvolta rapid;

       Durerea este, de obicei, asociata cu lovituri sau cu eforturile fizice intense;

       Durerea poate fi descrisa ca „zvacnitoare” si „chinuitoare”.

Durerile lombare de tip inflamator pot fi, insa, rezultatul unei afectiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele sa fie descoperite cat mai devreme. Astfel de exemple de afectiuni autoimune sunt spondilita anchilozanta, spondilartrita axiala non-radiografica, artrita psoriazica si artrita reactiva.

Caracteristicile durerilor de spate de tip inflamator sunt :

      Debut, cel mai adesea, inainte de varsta de 40 de ani;

      Instalare progresiva a durerii;

      Simptomele durerii de spate se atenueaza odata cu practicarea exercitiilor fizice;

      Durerea nu se amelioreaza la repaus;

      Durere nocturna, care de multe ori te trezeste din somn, in special in a doua parte a noptii;

      Rigiditate in timpul diminetii, care dureaza mai mult de 30 de minute.

La durerile referite, iradiate din alte teritorii, se refera colica renala.

Durerea de spate din colica renala este cauzata de migrarea unui calcul din rinichi  pe ureter, cu obstructia acestuia.In cazul prezentei unui calcul pe ureter,sediul durerii este lombar sau la nivelul unghiului costovertebral, alteori durerea este localizata in fosa iliaca respectiva pe traiectul ureterului si poate iradia de-a lungul ureterului catre organele genitale externe (penis, scrot, vulva), spre vezica urinara (dureri la nivelul vezicii urinare, nevoia imperioasa de mictiune), spre perineu si rect (tenesme).

Simptomatologia in colica renala este in majoritatea cazurilor unilaterala, caracteristica ce o diferentiaza de celelalte tipuri de dureri de spate. Inceputul durerii poate fi brutal, dupa eforturi fizice, sarituri sau consumul exagerat de lichide care pot sa mobilizeze calculii existenti. Durerile sunt persistente indiferent de pozitia pacientului.

In cazul durerilor de spate, se reomanda consultul medicului de familie, care va face un diagnostic diferential pentru tipul de durere pe care il aveti si va elucida cauza acesteia, moment in care veti afla metode de profilaxie secundara pentru acest tip de durere. Se recomanda o prezentare de urgenta la medic in cazul cand durerea de spate are un caracter acut, insuportabil sau cand aceasta este asociata cu febra (T>38 C) sau frisoane . Diagnosticarea precoce a cauzei durerilor lombare, poate facilita tratamentul si poate scurta timpul de recuperare.

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2020-01-17