Care este definitia disfunctiei erectile si ce ar trebui sa ne dea de gândit?
Incapacitatea constanta sau repetata de a obtine si/sau de a mentine erectia necesara desfasurarii actului sexual.
Tulburarile de erectie pot aparea ocazional la orice barbat insa daca acestea se repeta iar durata lor depaseste 3 luni se transforma intr-o problema medicala.
Statistic, 1 barbat din 3 cu vârsta peste 40 de ani sufera de aceasta problema!
Care sunt simptomele?
Incapacitatea de a obtine o erectie
Incapacitatea de a mentine o erectie
Reducerea dorintei sexuale/Scaderea libidoului.
Care sunt cauzele?
Disfunctia erectila apare atunci când se produce o perturbare fiziologica si/sau psihologica in cadrul procesului complex din spatele erectiei - hormonal, cognitiv, emotional, nervos, muscular sau vascular. De asemenea de multe ori intalnim o combinatie la nivelul acestora.
Ca si factori fiziologici: bolile cardiovasculare, ateroscleroza, nivelul crescut al colesterolului, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sindromul metabolic, boala Parkinson, medicamente, fumat, boala Peyronie (curbarea anormala si dureroasa a penisului), abuzul de alcool, tulburari ale somnului, tratamentul cancerului de prostata sau a prostatei marite, s.a.
Factori psihologici: Depresia, anxietatea sau alte tulburari psihologice, stresul, probleme in cuplu legate de partenera in special de lipsa comunicarii.
Erectia nu inseamna doar dorinta. Stimulii sexuali si starea de sanatate a barbatului, mai exact sistemul nervos (transmite semnalele excitatiei) si sistemul circulator (intretine vascularizatia de la nivelul penisului) sunt principalii responsabili in producerea si mentinerea unei erectii normale.
De asemenea ejacularea precoce sau intârziata pot fi confundate cu disfunctia erectila si pot fi diagnosticate tot in urma unui consult medical urologic.
Ce metode de tratament exista?
Medicamentos – optiunea cu multe rezultate bune. Tratamentul cu astfel de medicamente determina relaxarea musculaturii si cresterea presiunii sangvine de la nivelul penisului, ceea ce permite sustinerea erectiei. Trebuie retinut ca efectul nu este imediat si ca nu au efect afrodiziac, stimulii sexuali fiind necesari in producerea erectiei.
Injectabil – la nivelul penisului.
Supozitoare uretrale – introduse prin vârful penisului ce au efect in 10 minute si pot dura pâna la o ora.
Terapia cu substitutie de testosteron – in cazul nivelului scazut de testosteron ca si factor cauzator.
Dispozitive cu vid- constau in amplasarea unui cilindru de plastic peste penis si folosirea unei pompe pentru a crea un vid in interiorul cilindrului obtinându-se astfel drenarea sângelui in penis, mentinut ulterior cu ajutorului unui inel de cauciuc amplasat la baza penisului.
Implantul penian – in cazul esecului celorlalte metode (cilindru semirigid sau extensibil montat chirurgical in interiorul penisului). Aceasta metoda permite controlul si durata erectiei. Si nu in ultimul rând consilierea psihologica in cazul disfunctiei erectile cauzate de stres, anxietate sau depresie.
Data: 2019-08-23
Autor: Raluca Rusu
Ce sunt pietrele la rinichi?Pietrele la rinichi, sau litiaza urinara, sunt formatiuni solide care se dezvolta in tractul urinar din cauza cristalizarii anumitor substante chimice prezente in urina. Aceste pietre pot varia ca dimensiune, de la mici cristale la formatiuni mari, si pot provoca dureri i
Autor: Raluca Rusu
Ce este cancerul de prostata?Cancerul de prostata este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la barbati, afectand glanda prostatica situata sub vezica urinara. Aceasta glanda produce lichidul seminal, care hraneste si transporta spermatozoizii. Cancerul de prostata apare atunci cand celulele
Autor: Raluca Rusu
Ce este Punctia biopsie de prostata Fusion IRM?Punctia biopsie de prostata Fusion IRM reprezinta o tehnica avansata si inovatoare de diagnosticare a cancerului de prostata. Aceasta metoda combina imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) cu ecografia transrectala pentru a localiza si preleva mostre