De ce ma ustura cand urinez?
Probabil ca odata ce ai intrat pe acest articol, vrei sa afli raspunsul la intrebarea „De ce ma ustura la urinare?”, iar raspunsul este cat se poate de simplu: urinarea dureroasa poate avea mai multi factori perturbatori, iar acestia sunt - diuria (o inflamatie a vezicii urinare denumita si cistita), administrarea anumitor medicamente, chistul ovarian si infectia sau inflamatia vaginala.
Cauze
Cea mai des intalnita cauza a durerii la urinare este cistita.
Acum cred ca te intrebi ce este aceea cistita? Cistita apare de cele mai multe ori ca urmare a unei infectii bacteriene, fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni ale vezicii urinare. Aceasta se manifesta cel mai des la persoanele de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.
Majoritatea cistitelor se datoreaza prezentei bacteriei Escherichia Coli, insa afectiunea poate fi determinata si de rela?iile sexuale, igiena incorecta, cateterul urinar, utilizarea spermicidelor sau unele boli venerice. In timpul sarcinii, cistitele au o frecventa mai ridicata si datorita apararii mai scazute a organismului dar si, uneori, datoita unei stagnari a fluxului urinar, astfel favorizandu-se multiplicarea bacteriilor.
Simptome
Cel mai des intalnite simptome, ca urmare a unei infectii la nivelul vezicii urinare sunt:
- Disuria (durere, arsura, dificultate la urinat);
- Senzatie imperioasa de a mictiona;
- Piurie (urina tulbure) si/sau hematurie (urina cu sange);
- Stare subfebrila, frisoane, stare generala alterata;
- Dureri in etajul abdominal inferior sau lombar;
- Durere in timpului actului sexual.
Daca aceste simptome persista si nu se observa schimbari in bine a situatiei medicale, este posibil ca infectia sa fi afectat si rinichii, astfel situatia transformandu-se intr-o urgenta medicala.
Tratamente
Daca ai avut cistita, te poti astepta ca aceasta sa reapara, de aceea trebuie sa fiti precauti ca sa evitati aparitia ei.
Consumul unei cantitati mai mari de lichide, cum ar fi apa, sucuri de afine sau merisoare, ceaiuri, sunt eficiente pentru prevenirea cistitei.
De asemenea respectarea unor anumite reguli esentiale de igiena personala sunt eficiente:
- Foloseste doar sapunuri mai putin agresive sau geluri speciale;
- Materialele sintetice favorizeaza infectiile, deoarece provoaca iritatii;
- Nu folosi protej-slipuri in fiecare zi;
- In timpul menstruatiei, schimba des tamponul sau absorbantul;
- Evita produsele antiseptice;
- Nu amana foatre mult sa te duci la toaleta;
- Dupa o baie in mare sau in piscina, schimba imediat lenjeria uda;
- Evita lenjeria tanga, pantalonii mulati si dresurile sintetice;
- Ai grija sa previi constipatia printr-o dieta echilibrata;
- Evitarea spalaturilor vaginale;
- Urineaza dupa contactul sexual;
- Bea minim 2L de apa pe zi.
Doctorii specialisti de la clinica Novamedica recomanda efectuarea unei consultatii pentru a monitoriza situatia medicala.
Data: 2022-09-29
Autor: Raluca Rusu
Ce sunt pietrele la rinichi?Pietrele la rinichi, sau litiaza urinara, sunt formatiuni solide care se dezvolta in tractul urinar din cauza cristalizarii anumitor substante chimice prezente in urina. Aceste pietre pot varia ca dimensiune, de la mici cristale la formatiuni mari, si pot provoca dureri i
Autor: Raluca Rusu
Ce este cancerul de prostata?Cancerul de prostata este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la barbati, afectand glanda prostatica situata sub vezica urinara. Aceasta glanda produce lichidul seminal, care hraneste si transporta spermatozoizii. Cancerul de prostata apare atunci cand celulele
Autor: Raluca Rusu
Ce este Punctia biopsie de prostata Fusion IRM?Punctia biopsie de prostata Fusion IRM reprezinta o tehnica avansata si inovatoare de diagnosticare a cancerului de prostata. Aceasta metoda combina imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) cu ecografia transrectala pentru a localiza si preleva mostre