Cistoscopia: ce este, de cate tipuri este, cu ce ajuta, simptome ale bolii care necesita cistoscopie si riscurile ei

Cistoscopia: ce este, de cate tipuri este, cu ce ajuta, simptome ale bolii care necesita cistoscopie si riscurile ei

Doctor Novac Bogdan

Ce este cistoscopia? 
Cistoscopia este o tehnica ce permite medicului dumneavoastra sa vizualizeze mucoasa vezicii urinare si tubul care transporta urina in afara corpului (uretra) prin intermediul unui telescop mic introdus in uretra. Dupa examinarea premergatoare procedurii de cistoscopie, toti pacientii sunt sfatuiti sa nu manance sau sa bea nimic cu cel putin 4 ore inainte de procedura, pentru a reduce posibilitatea unui accident in timpul procedurii in sine. 
Cistoscopul este un instrument important de diagnosticare si tratament pentru bolile tractului urinar inferior al vezicii urinare si uretrei, care includ atat tumori benigne, cat si afectiuni mai grave. 

Care sunt tipurile de cistoscopie? 
Exista 2 tipuri de cistoscopie: cistoscopie flexibila si cistoscopie rigida. 
O cistoscopie flexibila se efectueaza de obicei daca scopul operatiei este pur si simplu de a privi in interiorul vezicii urinare. Daca aveti nevoie de tratament pentru o problema a vezicii urinare, se poate efectua o cistoscopie rigida. 
Cele doua tipuri de cistoscopie sunt, in general, aceleasi pentru toata lumea. Daca nu sunteti sigur de procedura prin care veti trece, intrebati medicul sau asistenta medicala ce tip de cistoscopie este necesara in cazul dumneavoastra. 

De ce se folosesc cistoscopiile? 
O cistoscopie poate fi utilizata pentru a cauta si trata problemele vezicii urinare sau uretrei. Cistoscopia se poate folosi in momentul in care: 
- Verificati daca exista cauze care stau la baza problemelor precum sange in urina (hematurie), infectii urinare frecvente si dificultati la urinare; 
- Pentru a evalua daca exista anomalii la nivelul vezicii urinare, cum ar fi cancerul, se preleveaza o mostra de tesut (o biopsie) si se trimite la un laborator pentru testare; 
- Efectuati tratamente, cum ar fi indepartarea pietrelor vezicii urinare, introducerea sau indepartarea unui stent sau injectarea de medicamente in vezica urinara. 

Care sunt simptomele care arata necesitatea unei cistoscopii? 
Cistoscopia poate fi recomandata persoanelor care prezinta semne si simptome ale unei probleme ale tractului urinar. Acestea includ: 
- Modificare a urinarii (urinat frecvent sau rar); 
- Durere in timpul urinarii; 
- Niveluri ridicate de proteine sau mai multe cristale in proba de urina; 
- Hematurie (sange in urina); 
- Infectii ale tractului urinar; 
- Infectie frecventa a tractului urinar; 
- Durere in zona pelvina; 
- Senzatie de vezica plina chiar si dupa urinare; 
- Pierdere in greutate. 

Care sunt riscurile cistoscopiei? 
O cistoscopie este, de obicei, o procedura foarte sigura, cu riscuri minore. Problemele grave sunt mai putin frecvente. 
Riscurile principale in cazul cistoscopiei sunt: 
- Sangerari; 
- Infectia tractului urinar (ITU) – care poate necesita tratament cu antibiotice; 
- Retentia urinara – se poate trata prin introducerea temporara unui tub subtire numit cateter in vezica urinara pentru a putea evacua urina; 
- Exista o sansa ca vezica urinara sa fie ranita de cistoscop, desi acest lucru este neobisnuit. 

In cazul in care sunteti in cautarea unei clinici de top din Romania pentru o procedura de cistoscopie, clinica Novamedica este varianta ideala. Clinica ofera o gama larga de servicii pentru combaterea problemelor urologice. De asemenea, Novamedica va ofera o modalitate revolutionara de consultatii ce permite un dialog cu medicul specialist din confortul locuintei dumneavoastra, prin implementarea programului de consultatii online. Acesta permite obtinerea unei a doua opinii medicale sau a unei evaluari urologice rapide ce va va ajuta ulterior in adoptarea unei atitudini corecte fata de suferinta dumneavoastra si care va pregateste pentru difeite interventii, precum cea de cistoscopie.

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2022-04-18