Chistul renal este o tumora renala benigna, reprezentand peste 70% din tumorile renale asimptomatice; poate fi unic sau multiplu, unilateral sau bilateral. Se estimeaza ca rata de crestere anuala a unui chist renal este de 1,9mm.
Chistul renal simplu are un perete subtire, este umplut cu lichid, si nu prezinta septatii sau alte formatiuni in interior. Chistul renal complex poate prezenta la metodele imagistice utilizate (ecografie, CT, IRM) formatiuni tumorale in interior, calcificari sau neregularitati ale peretilor si necesita metode suplimentare de evaluare.
Cel mai frecvent se dezvolta sporadic, dar in unele cazuri poate fi o manifestare a unor sindroame genetice familiale cum ar fi ADPKD (boala polichistica renala autosomal dominanta) sau ARPKD (boala polichistica renala autosomal recesiva).
Factorii de risc pentru dezvoltarea unei formatiuni chistice renale sunt: sexul masculin, varsta inaintata, hipertensiunea arteriala si insuficienta renala cronica. Pacientii aflati in program de hemodializa prezinta o incidenta crescuta a formatiunilor chistice renale si a cancerului renal si necesita evaluare imagistica renala periodica.
Pentru caracterizarea leziunilor chistice renale se foloseste in prezent clasificarea Bosniak, ce dicteaza tipul de tratament instituit sau supravegheaza evolutia bolii. Cele mai multe leziuni chistice renale simple de mici dimensiuni nu necesita supraveghere sau tratament.
Tratamentul pentru chisturile renale este indicat atunci cand sunt de mari dimensiuni, determina durere sau alta simptomatologie precum hipertensiune, sangerare, infectie sau ruptura spontana a chistului. Printre modalitatile de tratament ale unui chist renal se numara punctia-aspiratie, scleroterapia, decorticarea chistului prin metoda chirurgicala deschisa sau laparoscopica.
Data: 2019-09-27
Autor: Raluca Rusu
Ce sunt pietrele la rinichi?Pietrele la rinichi, sau litiaza urinara, sunt formatiuni solide care se dezvolta in tractul urinar din cauza cristalizarii anumitor substante chimice prezente in urina. Aceste pietre pot varia ca dimensiune, de la mici cristale la formatiuni mari, si pot provoca dureri i
Autor: Raluca Rusu
Ce este cancerul de prostata?Cancerul de prostata este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la barbati, afectand glanda prostatica situata sub vezica urinara. Aceasta glanda produce lichidul seminal, care hraneste si transporta spermatozoizii. Cancerul de prostata apare atunci cand celulele
Autor: Raluca Rusu
Ce este Punctia biopsie de prostata Fusion IRM?Punctia biopsie de prostata Fusion IRM reprezinta o tehnica avansata si inovatoare de diagnosticare a cancerului de prostata. Aceasta metoda combina imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) cu ecografia transrectala pentru a localiza si preleva mostre