Ce inseamna PSA (Antigenul Specific Prostatic)?

Ce inseamna PSA (Antigenul Specific Prostatic)?

Doctor Novac Bogdan

PSA=abreviere dupa denumirea in engleza: Prostate Specific Antigen.

Prostata este o glanda ce se gaseste exclusiv la barbat, se afla imediat sub vezica urinara, si are rol in producerea lichidului seminal. Canalul care evacueaza urina din vezica (uretra) trece prin mijlocul prostatei. De aceea, afectiunile prostatei pot afecta atat modul in care urinati, cat si functia sexuala. Prostata creste progresiv odata cu varsta, in special dupa 50 ani.

Valoarea PSA poate fi masurata printr-o analiza de sange. PSA este o proteina produsa de prostata, care creste in cancerul de prostata, fiind o analiza extrem de utila in diagnosticul precoce al acestuia.

O valoare a PSA care depaseste valoarea maxima stabilita pe buletinul de analiza de 4 ng/mL nu indica neaparat ca pacientul are cancer de prostata, acesta crescand si in multe alte situatii, printre care:

      Adenom de prostata(hiperplazie benigna de prostata) – prostata mare, fara suspiciune clinica de cancer;

      Infectii urinare, infectia/inflamatia prostatei;

      Activitate sexuala recenta, etc.

      Prezenta unei sonde uretrale

O valoare scazuta a PSA nu garanteaza absenta cancerului de prostata.

Dozarea de rutina din sange a PSA (la 2 ani, anual, sau chiar mai devreme in functie de valoarea initiala) se recomanda la urmatoarele grupe de pacienti de sex masculin:

      Varsta peste 50 ani;

      Varsta peste 45 ani, cu cazuri diagnosticate de cancer de prostata in familie;

      Afro-americani peste 45 ani

In diagnosticul cancerului de prostata, PSA are valoare orientativa pentru medic, acesta luand in calcul o multitudine de alte elemente care conduc la stabilirea diagnosticului, ca de exemplu repetarea PSA, examenul clinic, investigatii imagistice diverse sau biopsia prostatica. PSA ca unica investigatie nu este suficienta pentru a stabili daca pacientul are sau nu cancer de prostata.

In cazul diagnosticarii cancerului de prostata, medicul va informa pacientul cu privire la toate optiunile de tratament (supraveghere, tratament chirurgical, hormonal sau radioterapie) in functie de stadiul in care se afla boala si de beneficiile care se pot obtine.

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2019-09-17