Cancerul de prostata si sangele in urina

Cancerul de prostata si sangele in urina

Doctor Novac Bogdan

Ce este cancerul de prostata? 
Cancerul de prostata este o afectiune maligna in care celule anormale se multiplica intr-un mod necontrolat si continuu, putand sa invadeze tesuturile sanatoase din jur. Acesta apare la nivelul prostatei ce este situata sub vezica urinara si anterior de rect. Cancerul de prostata este cea mai frecventa afectiune maligna in randul barbatilor trecuti de 60 de ani. 
 

De ce apare sangele in urina? 
Hematuria (denumire medicala) sau prezenta sangelui in urina poate proveni de oriunde de la nivelul tractului urinar (rinichi, ureter, vezica urinara sau uretra). 
In practica medicala, este intalnita sub doua forme: 
- microscopica: urina are culoare normala, dar la examinarea la microscop contine un numar crescut de globule rosii (hematii); 
- macroscopica: sangele  este  vizibil cu ochiul liber, colorand urina in rosu sau maro inchis. 
Hematuria poate prezenta o serie de afectiuni, adesea usoare, dar în cazul cancerului de prostata, aceasta apare de obicei în stadii avansate ale bolii si nu trebuie ignorata. 


Cancerul  de prostata in stadiul precoce. Care sunt simptomele? 
Cateva dintre simptomele vizibile ale cancerului de prostata sunt: 
- hemospermia (sange in sperma) si hematurie (sange în urina); 
- urinare frecventa, in special nicturie (urinare frecventa in timpul noptii); 
- senzatie dureroasa sau de arsura in timpul urinarii sau ejacularii; 
- dificultate in oprirea sau inceperea urinarii; 
- disfunctie erectila brusca. 


Speranta de viata a bolii 
Riscul creste pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Boala este cel mai putin frecvent la barbatii cu varste sub 50 de ani si cel mai frecvent la varste de peste 70 de ani. 
Fiind adesea o boala cu evolutie lenta, cancerul de prostata are o rata de supravietuire mare comparativ cu alte tipuri de cancer. 
Studiile recente sustin urmatoarele ponderi aferente ratei de supravietuire relative: 
- la 5 ani: Rata de supravietuire relativa - 99%; 
- la 10 ani: Rata de supravietuire relativa - 98%; 
- la 15 ani: Rata de supravietuire relativa - 96%. 
Rata de supravietuire este definita ca fiind procentul de pacienti care supravietuiesc unei boli, cum ar fi in cazul nostru cancerul de prostata, pentru o anumita perioada de timp. 


Care sunt stadiile cancerului de prostata? 
Stabilirea unui tratament depinde de identificarea stadiului si diagnosticarea bolii prin discutia cu medicul. Cele trei stadii de evolutie ale cancerului de prostata sunt urmatoarele: 
- cancer de prostata timpuriu (sau localizat) - este atunci cand celulele canceroase se afla doar in interiorul prostatei; 
- cancer de prostata local avansat - in acest stadiu, cancerul s-a raspandit in tesuturile din jurul prostatei; 
- cancer de prostata avansat (sau metastatic) - cancerul s-a raspandit spre alte parti ale corpului, de regula spre oase. 


Care este solutia? 
Clinica Novamedica va pune la dispozitie protocoale de colaborare in gasirea solutiei terapeutice optime, atat in zona privata cat si in spitalele de stat. 
O modalitate revolutionara de consultatii este programul de consultatii online ce permite un dialog cu medicul curant din confortul propriei locuinte. Pacientii care iau medicamente eliberate pe baza de reteta pentru a-si vindeca afectiunile, pacientii care doresc sa-si faca anumite analize, dar nu stiu sigur ce analize trebuie sa faca, pacientii care doresc o interpretare a analizelor, toti acestia vor gasi un aliat incontestabil in consultatiile online, acestea fiind din mai multe puncte de vedere mult mai convenabile. 
Documentarea initiala a extensiei cancerului de prostata include: 
- examenul digital rectal sau tuseul rectal (EDR sau TR); 
- masurarea PSA-ului seric si scintigrafia osoasa; 
- investigatii suplimentare: radiografia toracica, examenul computer-tomografic (CT) abdomino-pelvin sau imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRM sau RMN).        
 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2022-09-29