AMINTIRI DIN ...UROLOGIE

AMINTIRI DIN ...UROLOGIE

Conferentiar Doctor Novac Costica

   Titlul nu vrea sa smulga un zambet (ironic...intrebator) mai ales adresandu-se unui site serios, de specialitate si sigur avand multi cititori.

   Este poate o intrebare pe care mi-am pus-o de multe ori: de ce am ales sa lucrez in domeniul urologiei? 

   Intrebarea are sens daca-mi amintesc ca , student fiind, in anii mari (4-5) nu stiam foarte exact ce domeniu sa aleg , dar stiam sigur ce nu voiam. Printre aceste specialitati respinse era si urologia. 

   Promovand concursul de internat " specialitati chirurgicale " am lucrat mult in Clinica a II- a Chirurgie din cadrul spitalului "C.I Parhon". Acolo am descoperit un colectiv minunat, condus de un om extraordinar (Prof.Dr. N.Manecan) colectiv pe care l-am iubit imediat si care m-a adoptat repede. Entuziasmul ce insotea activitatea chirurgicala pe care o aveam m-a facut sa nu dau importanta cazurilor urologice internate si nici faptului ca pe linie didactica acolo se preda la anul IV pe langa chirurgie si urologia.

   Ulterior, castigand concursul de preparator, am inceput sa lucrez intr-o clinica chirurgicala cu preocupari urologice, dar normata pe linie de invatamant ca disciplina urologica. Acest lucru a impus doua specialitati si doua examene de primariat (chirurgie generala  si urologie).

   Am fost surprins de numarul mare de cazuri urologice, ulterior afland ca aproximativ 19% din consultatiile unui medic de familie erau reprezentate de cazuri urologice sau la granita cu urologia. De asemenea m-a surprins logica diagnosticului si a planului terapeutic din aceasta specialitate. 

   Ulterior am fost in mijlocul "luptei" pentru dotarea spitalului cu echipamente moderne ce permiteau abordarea noilor tehnici de endourologie joasa sau superioara, aceea fiind directia de evolutie a urologie (tarile vestice promovandu-le cu mult inainte). 

   Ca o coincidenta in anul 2000 am fost cel ce am scos chirurgia generala din spital si am semnat "certificatul de nastere" al Clinicii de Urologie si Transplant Renal Iasi. 

   Poate, cu alta ocazie, am sa revin cu amanunte legate de diagnosticul si tratamentul diverselor afectiuni urologice, acum  ramanand in sfera  consideratiilor generale. 

   La un moment dat a trebuit sa tin un curs motivational in fata studentilor din an mare (5-6) si, cu aceasta ocazie, am sistematizat gama larga de posibilitati profesionale oferite de urologie tinerilor absolventi. 

   Cei ce nu se simt confortabil in sala de operatii au posibilitatea abordarii urologiei din perspectiva ambulatoriului, stiut fiind ca, exceptand  uro-oncologia , majoritatea afectiunilor au o latura clinica ce nu implica chirurgia (infectii, litiaza urinara, adenomul de prostata,  tulburarile functionale ale vezicii urinare etc). Deopotriva, capitolul larg al disfunctiilor sexuale la barbati (andrologia sau sexologia) este un domeniu solicitat daca tinem cont ca peste 50% dintre barbati declara nereguli in viata lor sexuala. Celor ce iubesc si doresc sa practice chirurgia deschisa, uro-oncologia le va oferi satisfactii profesionale. Poate cineva se teme de bisturiu, dar totusi vrea sa opereze...endourologia ii asteapta, la fel si chirurgia laparoscopica sau asistata robotic.

   Daca cineva vrea o supraspecializare, transplantul renal ii zambeste. 

   Pentru cei ce au inclinatie spre cercetare amintesc ca in urologie sunt 5 premii Nobel.  Fara sa mai vorbesc despre litotritia extracorporeala sau alte metode minim-invazive (HIFU, termo si crio-chirurgia). 

   Toate acestea sunt posibile datorita progreselor diagnostice si terapeutice.

   Astazi ambulatoriul fixeaza cu usurinta diagnosticul scurtand mult spitalizarea si cheltuielile.

   Acum 20 de ani, anamneza, examenul clinic si urografia fixau diagnosticul. Rareori foloseam explorarea izotopica sau arteriografia globala sau selectiva.Toate acestea se faceau cu bolnavul internat, fiind necesare uneori 5-6 zile de internare sau, nu de rare ori chiar 10-14 zile. Astazi, folosirea urografiei este mult mai rara, ecografia si computer tomograful sau  imaginistica prin rezonanta magnetica pot transa diagnosticul in doar 24 de ore. 

   Mai mult, acum 20 de ani tratamentul era doar chirurgical deschis ceea ce insemna ingrijiri post operatorii de minimum 7-8 zile sau care, nu de putine ori, depasea 14 zile. 

   Astazi, chirurgia endscopica rezolva 75-80% dintre cazuri cu o spitalizare de 3-5 zile.


   Nu minimalizati locul urologiei, deoarece mult mai multi oameni decat s-ar putea crede au nevoie de serviciile unui urolog.


 

SUNTEM AICI!

Conferentiar Doctor Novac Costica Conferentiar Doctor Novac Costica

Data: 2019-02-15