Alimente cu proprietati  protective pentru prostata - usor disponibile

Alimente cu proprietati protective pentru prostata - usor disponibile

Doctor Novac Bogdan

    “Nu avem control asupra geneticii noastre, a ADN-ului nostru; dar avem control total asupra fiecarui aliment pe care il consumam zilnic.”

Hiperplazia prostatica benigna (BPH) este o patologie specifica barbatilor, care reprezinta o marire de volum a prostatei, cea mai frecventa afectiune urologica la barbatii peste 50 ani, afectand aproximativ jumatate dintre barbatii cu varsta peste 80 de ani.Hiperplazia benigna de prostata NU este cancer de prostata. 

Pe masura ce prostata  creste in dimensiuni, aceasta constricta uretra, determinand diverse simptome cum ar fi: fluxul urinar slab, golirea incompleta a vezicii urinare, urinarea mai frecventa in deosebi noaptea si jena mictionala.

Incidenta hiperplaziei prostatice benigne (BPH) creste treptat. Desi medicatia cronica s-a dovedit a fi utilia in tratamentul BPH, efectele adverse asociate cu utilizarea lor au determinat cautarea unor metode alternative de gestionare a acestei patologii. Mai mult, desi chirurgia a fost sugerata, a fi o metoda sigura, costurile si riscurile asociate cu aceasta ne determina de a cauta o solutie pe termen lung, care ar putea tine lucrurile sub control in cazul HPB.

Un studiu recent de patru ani din China a cercetat  efectele dietei asupra simptomelor de BPH. Cercetatorii au descoperit ca barbatii cu diete bogate in fructe si legume - in special ierburi, legume intunecate si tomate - au avut mai putin BPH, mai putine simptome de BPH si au fost mai putin probabil sa-si agraveze BPH. Cercetatorii considera ca rezultatul nu este doar datorita unui nutrient, ci mai degraba datorita unui echilibru gasit intre dieta si un stil de viata sanatos.

Fructele si legumele contin niveluri ridicate de substante antiinflamatoare, cum ar fi antioxidantii, polifenolii, vitaminele, mineralele si fibrele. Dovezi puternice indica capacitatea acestor alimente - care sunt bogate in fitonutrienti potenti - de a reduce riscul de a dezvolta BPH.

La fel Polifenolii naturali au castigat tot mai mult interes public in ultima vreme. Acest lucru ar putea fi atribuit dovezilor emergente care sugereaza rolul lor in prevenirea diferitelor boli care implica radicali liberi si specii reactive de oxigen.

Polifenolii sunt cei mai abundenti antioxidanti alimentari si sunt constituenti comuni ai multor surse de plante, inclusiv fructe, legume, seminte, nuci, ciocolata, vin, cafea si ceai. 

Peste 8000 de polifenoli identificati sunt prezenti in alimente si au fost gasiti ca joaca un rol important in mentinerea sanatatii umane, insa aici ii vom mentiona alimentele care au o tangenta cu sanatatea prostatei.

1. Soia

Pe langa substantele nutritive, soia contine din abundenta substante chimice care nu sunt nutrienti in sensul restrans al termenului, insa sunt remarcabil de active in organism. Unele dintre acestea, cum ar fi  izoflavonele, sunt considerate substante fitochimice. Descoperirea acestor substante constituie unul dintre cele mai mari progrese in stiinta nutritiei din ultimii ani . 
Din susbstantele care ar avea tangenta cu adenomul de prostata, soia contine Equol, Anthocianina si Biocianina A.  Acestea ar avea rolul de inhibitie a 5- alfa reductazei,  si inductia apoptozei (moartea programata  a celulei) in tesutul prostatic,  efect similar tratamentului combinat in HPB, ce pe termen lung duce la micsorarea in dimensiuni a prostatei. 
Un alt motiv este ca soia este cel mai bogat aliment in proteina, ceea ce ofera toate substantele nutritive si beneficiile  necesare pentru o sanatate maxima a prostatei. Dietele bogate in proteine din plante s-au dovedit a reduce rata bolii de prostata. De asemenea, cercetarile sugereaza ca isoflavonele din soia pot ajuta la prevenirea BPH si ca fasolea si lamaia sunt asociate cu un risc redus de BPH, in timp ce consumul de pasari de curte si oua sunt asociate cu un risc crescut.

2.Rosiile

Cel mai  importante componente nenutritive pe care il contine rosia este Licopenul:  acest pigment vegetal apartine grupului carotenoizilor si ii da rosiei  culoarea rosie tipica. Spre deosebire de beta-caroten, licopenul nu se transforma in vitamina A. Datorita acestui fapt, despre licopen  s-a crezut ca nu este important din punct de vedere fiziologic. Totusi apar noi dovezi care subliniaza importanta lui in organism.  La Universitatea Heinrich-Heine, Germania, un centru de cercetare al Licopenului din rosii, s-a ajuns la urmatoarele concluzii: 
- licopenul se gaseste in testicule, prostata si glande suprarenale; 
- licopenul este un Antioxidant extrem de puternic, prevenind deteriorarea pe care radicalii liberi o cauzeaza ADN-ului celulelor; 
- intervine in mecanismele care controleaza cresterea celulara. In absenta lui, celulele se produc intr-o maniera mai dezordonata.  

Diverse studii efectuate la Universitatea Harvard (SUA), arata ca barbatii care consuma in mod regulat rosii proaspete, precum si sos sau suc de rosii, au un risc mult mai scazut de cancer de prostata. 
Acest fapt se explica usor daca tinem cont de faptul ca rosia este alimentul cel mai bogat in Licopen, carotenoidul care protejeaza celulele prostatei de oxidare si cresterea anormala. Consumul regulat de rosii sub orice forma, s-a demonstrat ca este un factor important in prevenirea cancerului de prostata, unul dintre cele mai frecvente cancere printre barbati.  
Tinand cont de ceea ce se cunoaste despre efectul Licopenului asupra tesutului prostatic si din alte studii ce sustin consumul de rosii pe termen lung in vederea prevenirii adenomului de prostata, se poate deduce ca, in urma consumului regulat de rosii se obtine un efect pozitiv asupra functionarii prostatei in general. Pe langa faptul ca previne degenerarea canceroasa a celulelor prostatice, rosiile pot reduce si cresterea excesiva a prostatei (adenomul benign sau hipertrofia), care este atat de intalnita la barbatii trecuti de 50 de ani. 
Alte surse de licopen le intalnim in : papaya, grepfrut roz, pepene, morcovi, ardei rosii, caise si varza rosie. 

3. Susanul si semintele de dovleac

S-a demonstrat ca susanul si dovleacul, alimente bogate in zinc pot ajuta la reducerea simptomelor urinare joase determinate de o prostata marita.

Deficitele cronice de zinc s-au dovedit a creste potentialul de a dezvolta HBP. Utilizarea suplimentelor de zinc sau cresterea consumului de zinc prin alimente poate ajuta la reducerea simptomelor urinare asociate cu o prostata marita.

Zincul se gaseste in fructe de mare si mai multe tipuri de seminte si nuci, cum ar fi susanul si dovleacul.
 

4. Ceaiul verde 

Ceaiul verde, considerat un aliment de pret, incarcat cu valoare nutritiva, este in mod constant studiat pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatate.  
Unul dintre efectele pozitive a ceaiului verde este  cel asupra glandei prostatei.  
Ceaiul verde actioneaza prin suprimarea stresului oxidativ si  diminuarea markerilor inflamatorii, are efect  antioxidant, anti-proliferativ si anti-inflammator.  

Un studiu a facut legatura dintre imbunatatirea simptomatologiei  urinare joase si consumul general de ceai. Studiul a constatat ca barbatii care au suplimentat cu un amestec de ceai verde si ceai negru de 500 mg au aratat un flux imbunatatit de urina, inflamatie redusa si imbunatatiri ale calitatii vietii dupa  6 saptamani de consum. 
Alte efecte benefice au fost scaderea reziduului vezical (cantitatea de urina ramasa in vezica urinara dupa o mictiune completa) si imbunatatirea functiei sexuale .  
Cu toate ca nu exista dovezi pe studii mari, adaugarea ceaiului verde in dieta  ar putea avea beneficii pentru sanatatea prostatei. De asemenea, ceaiul verde este cunoscut cu proprietati chemoprotective in cazul cancerului de prostata. Pe langa efectul benefic asupra prostatei,  ceaiul verde si-a demonstrate eficienta in alte studii, cu urmatoarele efecte: protectia cardiovasculara, managementul colesterolului, sanse mai mici de a dezvolta boala Alzheimer si sanse mai mici de a obtine boala Parkinson. 

5.Struguri rosii, mere, tumeric

Un studiu din SUA a demonstrat ca merele si strugurii rosii contin componente care ar avea efectul de inhibitie a 5-alfa-reductazei, care fiind administrat pe termen lung au efecte protective pentru BPH cat si pentru cancerul de prostata, la fel acestea au proprietati de a reduce inflamatia, care este unul dintre factorii de risc pentru cancer. La fel s-a concluzionat ca  substantele active in coaja de mere, struguri rosii si turmeric au o activitate puternica impotriva cancerului de prostata; dar, mai important, exista un grad mare de sinergism intre acesti compusi. Aceasta demonstreaza ca, desi componentele individuale ale produselor alimentare pot fi foarte puternice, acestea functioneaza cel mai bine atunci cand sunt ingerate impreuna. Aceasta arata valoarea consumului unei diete bine echilibrate si sanatoase, mai ales una care include multe fructe, legume, seminte etc. La final, autorul subliniaza: Acesta este un studiu fascinant care se bazeaza pe conceptul ca "suntem ceea ce mancam".

O dieta nutritiva poate ajuta la prevenirea bolilor, intarzie aparitia lor sau chiar produce beneficii terapeutice. La sfarsitul zilei, genetica noastra nu dicteaza povara bolii, dar epigenetica noastra, care controleaza expresia genelor, este direct controlata de factorii de alimentatie si de un stil de viata sanatos”.

 

Doctor Novac Bogdan Doctor Novac Bogdan

Data: 2019-12-18