ADENOMUL DE PROSTATA-SIMPTOME, EVOLUTIE 

ADENOMUL DE PROSTATA-SIMPTOME, EVOLUTIE 

Doctor Arghir Nicoleta

Adenomul de prostata, pe intelesul fiecarui pacient, este o afectiune care se refera la marirea in volum a prostatei, la barbatii de peste 50 de ani, dar nu numai, existand studii publicate care dovedesc o prevalenta a bolii si la varste mai mici, intre 40-49 de ani, de aproximativ 14%.
Boala este una progresiva, cu impact asupra vietii cotidiene. Factorii de risc implicati sunt: varsta, PSA( antigenul specific prostatic), volumul prostatei, precum si alti factori posibili: consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat, consumul anumitor medicamente, etc.

Manifestarile clinice ale pacientului cu adenom de prostata sunt impartite in trei categorii: 

SIMPTOMELE IRITATIVE : frecventa urinara crescuta( polakiuria), pacientul avand mictiuni dese ziua si/sau noaptea(nocturia), urgenta mictionala, definita ca o senzatie brusca si imperioasa de a urina, ce poate evolua extrem, pana la pierderi de urina( incontinenta).
SIMPTOMELE OBSTRUCTIVE : sunt consecinta obstructiei subvezicale pe care o determina prostata marita de volum : jet urinar slab, fara presiune, jet urinar imprastiat, jet urinar intrerupt, initierea dificila a urinarii, mictiunea cu dificultate si prelungirea ei cu un jet cu debit mic si prelungit( dribling terminal).
SIMPTOMELE POSTMICTIONALE : senzatia de golire vezicala incompleta, ce reflecta prezenta unei cantitati de urina ce nu poate fi evacuata din vezica. 

De mentionat ca exista situatii in care pacientul se prezinta la medic direct cu complicatii ale adenomului, de cele mai multe ori pe fondul unor simptome urinare joase neglijate: retentia de urina( pacientul nu mai poate urina, "se blocheaza" ori pierde urina "prin prea plin", dezvolta calculi( pietre) si infectii urinare, provocate de stagnarea urinii in vezica, hematurie( sangerare) si, nu in ultimul rand, obstructia se rasfrange si asupra rinichilor, cu afectarea progresiva a functiei acestora.
De aceea, se impune prezentarea la medic inca de la identificarea primelor simptome urinare joase, evaluarea, diagnosticul si tratamentul corect si la timp al afectiunii aducand o calitate a vietii satisfacatoare si un risc scazut de complicatii.

Doctor Arghir Nicoleta Doctor Arghir Nicoleta

Data: 2019-02-15